מה חולי אפילפסיה ובני משפחותיהם צריכים לדעת על אחוזי נכות ועל זכויותיהם במוסד לביטוח לאומי
(נכתב ע"י ד"ר אילן בלט ועובדת סוציאלית אנה ספיבקובסקי)
מחלת האפילפסיה מתפרצת ללא כל הכנה מוקדמת ומזעזעת הן את האדם הסובל ממנה והן את בני משפחתו. כל התא המשפחתי זקוק לגיוס כוחות נפש עצומים כדי להתמודד עם המחלה ולחיות בצילה.
המחלה עלולה להשפיע גם על מצב התעסוקה, ואף להביא להתליית רישיון הנהיגה ובכך לפגוע בהכנסה המשפחתית ובתחושת העצמאות.
אפילפסיה והתקנות לקביעת דרגת נכות של המוסד לביטוח לאומי
אפילפסיה פעילה גורמת למגבלות תעסוקה ניכרות, ובחלק מהמקרים של אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, לאי־כושר עבודה מלא ולצורך בהשגחה צמודה כדי למנוע סיכון לחיים של החולה.
בתקנות לקביעת דרגת נכות של המוסד לביטוח לאומי בישראל קיים סעיף ייעודי המתייחס לאפילפסיה (סעיף 30 לספר התקנות). שיעור הנכות נקבע בהתאם לסוג ההתקפים ולתדירותם. שיעורי נכות גבוהים יותר ניתנים במקרים של התקפים פרכוסיים כלליים, שיעורי נכות פחות גבוהים ניתנים להתקפים מוקדיים בערפול הכרה, ועוד פחות להתקפים מוקדיים בהכרה ובמודעות שמורות.
ככל שהתדירות גבוהה יותר המגבלה התפקודית גדולה יותר, ולפיכך אחוזי הנכות גבוהים יותר.
אפשר להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי במסגרת נכות כללית ולקבל קצבת נכות חודשית, אם החולה עומד בתנאים הקבועים בחוק. לשם קבלת קצבה נדרש אובדן כושר עבודה של 50% לפחות. אם המחלה מאוזנת בטיפול תרופתי החולה אינו זכאי לקצבה.
יש לשים לב כי התקנות דורשות תיעוד רפואי הכולל:
- תיאור ההתקפים ותדירותם
- סיכומי אשפוז או פניות לחדרי מיון
- תוצאות בדיקות תרשים גלי מוח (אלקטרואנצפלוגרם, Electroencephalogram, EEG) ובדיקות דימות (תהודה מגנטית, Magnetic Resonance Imaging, MRI, ובדיקות אחרות)
- תיעוד הטיפול התרופתי ורמות התרופות בדם
בכל הסעיפים התנאי הוא שההתקפים מתמידים "תוך קבלת טיפול מתועד".
לכל מי שניגש לוועדה רפואית בנושא אפילפסיה מומלץ לנהל יומן התקפים עם רישום מועדי ההתקפים וסוגיהם, וכן לרשום שינויים בטיפול התרופתי.
סיוע כלכלי למשפחות עם ילד חולה אפילפסיה במוסד לביטוח לאומי
ילדים מגיל 91 ימים עד גיל 18 שנים ושלושה חודשים, הסובלים מהתקפי אפילפסיה, עשויים להיות זכאים לגמלת ילד נכה מטעם המוסד לביטוח לאומי. הזכאות נקבעת על פי קריטריונים שונים, כגון:
- הטיפול התרופתי הניתן לילד, סוג ההתקפים ותדירותם
- ההשגחה הנדרשת כדי למנוע סיכון לחיים של החולה
- אשפוזים וקיומן של בעיות רפואיות נוספות.
מהו סכום הקצבה?
נכון להיום (אוקטובר 2024) ילד הסובל מאפילפסיה עם צורך בהשגחה חלקית יכול לקבל קצבה בשיעור 50% בסך 1771 ש"ח לחודש. מטופל המקבל טיפולים רפואיים זכאי לקצבה בשיעור 100% בסך 3479 ש"ח (נתונים מהאתר של המוסד לביטוח לאומי).
הקצבה משולמת עד שנה רטרואקטיבית ממועד הגשת התביעה.
הכנה למפגש עם ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי
יש לפנות למוסד לביטוח לאומי ולמלא טופס בקשה לקצבת נכות, לקבל זימון ולגשת לוועדה רפואית. לפני הפגישה יש להכין סיכום מידע רפואי מרופא מטפל על סוג המחלה ומצב האיזון שלה, סוג ההתקפים ותדירותם ומידע על הטיפול הרפואי.
פעם בשנתיים המוסד לביטוח לאומי מזמין את המטופל לוועדה רפואית כדי לבדוק את מצבו הבריאותי ולבחון את הארכת זכאותו להמשך קבלת הקצבה. אם חל שינוי במצבו הרפואי של המטופל, אחוזי הנכות ודרגת אי־כושר עבודה וגובה הקצבה יעודכנו בהתאם להמלצות הוועדה.
אפשר לערער על החלטת הוועדה הרפואית בתוך 60 יום ממועד קבלת ההחלטה.
חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום ביטוח לאומי כדי לשפר את הסיכויים למימוש זכויות המטופל ומשפחתו. כמו כן, ניתן לקבל ייעוץ לפני המפגש עם ועדה רפואית בחינם באחד ממרכזי השירות של יד מכוונת.
זכויות נוספות לחולי אפילפסיה
חולים הזכאים לגמלת נכות עשויים לקבל הנחה בתשלומי ארנונה, מים וחשמל או פטור חלקי ממס רכישה. לכל גוף ממשלתי יש קריטריונים שונים לקבלת ההטבה, ויש לבדוק זאת ישירות. לרוב ההנחה מותנית בגובה גמלת הנכות.
על זכויות נוספות המגיעות לחולים ולבני משפחותיהם ניתן לקרוא בספרים שלנו.
הבעיה הכי גדולה של חולי אפילפסיה ובני משפחותיהם היא חוסר מידע אודות המחלה ודרכי התמודדות איתה
מן המפגש הראשון עם הנוירולוג ולאורך מהלך המחלה עולות שאלות רבות, החל משאלות בסיסיות, כגון מהו התקף אפילפטי ומהי אפילפסיה, ועד שאלות ספציפיות בנוגע לדרכי אבחנה ואפשרויות טיפול שונות.
חלק גדול מהמידע שנאמר בייעוץ אינו נקלט. בזמן שעובר אתם מתחילים לחפש מידע באינטרנט, ובדרך כלל צוברים חרדה נוספת מרוב מידע (נכון או שגוי), עד שמתקיים מפגש אמיתי עם המומחה שבו אפשר לשאול את כל השאלות הבוערות, ולנסות להרגיע חלק מהחששות.
- האם אפילפסיה יכולה לעבור במקרה שלכם?
- מה אסור ומה מותר לעשות לחולה אפילפסיה? ממה צריך להיזהר?
- איך אפשר לעזור לחולה בזמן ההתקף? איך להגיש עזרה ראשונה?
- מה הטיפול האופטימלי במקרה שלכם?
- מה לעשות כאשר התרופות לא שולטות בהתקפים? מה עוד אפשר לנסות?
- מהן זכויות של חולי אפילפסיה בישראל? מה מגיע לכם מהמוסד לביטוח לאומי ומארגונים אחרים?
מהו גיל החולה? לחצו על הכפתור למטה