האם אפילפסיה יכולה לעבור?

האם אפילפסיה יכולה לעבור מעצמה? ואם כן, מתי? האם אפשר לרפא את המחלה לחלוטין בילדים ובמבוגרים?

התשובה הקצרה היא כן, אך לא בכל החולים.

יש סוגים רבים של אפילפסיה, ולכל אחד מהם מאפיינים משלו. יש סוגים שנרפאים מעצמם, ויש סוגים שכנראה אי-אפשר לרפא כלל.

במקרים רבים, הרופא המטפל יכול לתת פרוגנוזה אפשרית בנוגע להתפתחות העתידית של המחלה. המידע שלו מבוסס על מחקרים שבדקו סדרות של חולים בעלי מכנה משותף עם אותו סוג של התקפים או של תסמונת.

לעיתים הפרוגנוזה היא די מדויקת, אם מדובר בתסמונת אחידה, אך קיימים גם מקרים עם פרוגנוזה שונה באותה קבוצה של חולים. לדוגמה, בחלק קטן מהחולים בתסמונת ווסט (West syndrome) ההתקפים האפילפטיים יימשכו, אך ברוב החולים התקפי הספאזם ייפסקו. באותה מחלה, בחלק גדול מהילדים תהיה ירידה קוגניטיבית, ובחלק אחר הרמה הקוגניטיבית תישאר תקינה.

חשוב לציין, שפעמים רבות הנתונים אינם מספיקים כדי לנבא את מהלך המחלה, במקרה ספציפי.

באילו מקרים אפילפסיה עוברת או החולה נחשב בריא?

  • אפילפסיות תלויות גיל

יש אפילפסיות תלויות גיל שחולפות עם הזמן, כמו אפילפסיה מוקדית שפירה של גיל הילדות (benign focal epilepsy of childhood). בדרך כלל, ילדים שחולים באפילפסיה מוקדית שפירה חווים מעט התקפים, והמחלה תמיד נעלמת עד גיל 16 שנים, ובהרבה מאוד מהחולים אפילו לפני כן.

  • טיפול תרופתי מוצלח

החולה נחשב בריא כאשר במשך 5 שנים לאחר הפסקה הדרגתית של הטיפול התרופתי לא נצפו התקפים.

  • ניתוחי אפילפסיה מוצלחים

יש חולים שעברו ניתוח, וכך הופסקו ההתקפים האפילפטיים. מדובר באותם מקרים שבהם אפשר לזהות בבירור את המוקד או את הרשת האפילפטית שיוצרים את ההתקפים, ולכרות אותם בניתוח.

לסיכום

במקרים רבים של אפילפסיה בילדים ובמבוגרים, אפשר להגיע לשליטה מלאה בהתקפים בעזרת הטיפול המתאים, ובחלק מהחולים אפילו להגיע לריפוי מלא מהמחלה.

עד היום נצבר ידע רב על הסוגים השונים של המחלה, על התסמונות האפילפטיות ועל מוטציות גנטיות שונות. במקרים רבים, המידע מאפשר לנוירולוגים לנבא את מהלך המחלה ולתת פרוגנוזה עתידית, אך עדיין יש גם מקרים שאפשר רק לשער אם האפילפסיה תעבור או לא.

חשוב לציין שהחולה עצמו נושא בחלק גדול מהאחריות בנוגע לשליטה במחלה ובהתקפים אפילפטיים, כגון: לקיחת תרופות באופן סדיר, שמירה על שעות שינה דרושות וקשר עם הרופא המטפל, במקרה של בעיות או של תופעות לוואי.

הבעיה הכי גדולה של חולי אפילפסיה ובני משפחותיהם היא חוסר מידע אודות המחלה ודרכי התמודדות איתה

מן המפגש הראשון עם הנוירולוג ולאורך מהלך המחלה עולות שאלות רבות, החל משאלות בסיסיות, כגון מהו התקף אפילפטי ומהי אפילפסיה, ועד שאלות ספציפיות בנוגע לדרכי אבחנה ואפשרויות טיפול שונות.

חלק גדול מהמידע שנאמר בייעוץ אינו נקלט. בזמן שעובר אתם מתחילים לחפש מידע באינטרנט, ובדרך כלל צוברים חרדה נוספת מרוב מידע (נכון או שגוי), עד שמתקיים מפגש אמיתי עם המומחה שבו אפשר לשאול את כל השאלות הבוערות, ולנסות להרגיע חלק מהחששות.

  • האם אפילפסיה יכולה לעבור במקרה שלכם?
  • מה אסור ומה מותר לעשות לחולה אפילפסיה? ממה צריך להיזהר?
  • איך אפשר לעזור לחולה בזמן ההתקף? איך להגיש עזרה ראשונה?
  • מה הטיפול האופטימלי במקרה שלכם?
  • מה לעשות כאשר התרופות לא שולטות בהתקפים? מה עוד אפשר לנסות?
  • מהן זכויות של חולי אפילפסיה בישראל? מה מגיע לכם מהמוסד לביטוח לאומי ומארגונים אחרים? 

מהו גיל החולה? לחצו על הכפתור למטה

לחצו על כפתור "לסיום הזמנה וקבלת הספר"0
There are no products in the cart!
0