עד כמה יעיל טיפול טבעי באפילפסיה? האם צמחי מרפא, ויטמינים וטיפולים אחרים ללא תרופות יכולים לסייע במניעת התקפים אפילפטיים?
היות שכשליש מחולי האפילפסיה הם עמידים לטיפול תרופתי, ברור שהורים רבים לילדים עם אפילפסיה ופציינטים מבוגרים מנסים סוגים שונים של טיפולים טבעיים אלטרנטיביים, שאינם נמנים עם ההמלצות של הרופאים המטפלים.
טיפול באפילפסיה בצורה טבעית
טיפול טבעי באפילפסיה כולל צמחי מרפא, הומאופתיה, שימוש בתוספי מזון למיניהם.
כיום אין מידע מבוסס על שיפור בעזרת הטיפול ברפואה משלימה למיניה, מלבד, אולי, שיפור חלקי עם צמחי מרפא. טיפול בקנאביס רפואי כבר נכנס במידה רבה לקבוצת הטיפולים המקובלים באפילפסיה בהרבה מדינות בעולם.
טיפולים אלטרנטיביים באפילפסיה ללא תרופות
מדובר בטיפולים רבים ומגוונים, כולל דיקור סיני, אוסטאופתיה, מגנטים, קריסטלים, תא לחץ, ביו־פידבק, קמיעות ואחרים. קיימים עוד סוגי טיפול רבים, כגון: רפלקסולוגיה, שיאצ'ו ואחרים, אולם סוגים אלה פחות מקובלים באפילפסיה. חלק מהטיפולים מושפעים מתרבות טיפולית מקומית, למשל: טיפול קרניו סקראלי ברוסיה, ודיקור וצמחי מרפא בסין.
מחקר ישראלי: טיפול טבעי וחליפי באפילפסיה בילדים
בישראל בוצעו שני מחקרים, שניסו לבדוק את השפעת הטיפולים האלטרנטיביים על חולי אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. רק אחד מהמחקרים פורסם. המחקר הראה שכשליש מהילדים קיבלו טיפול משלים לסוגיו השונים, וכמחציתם עדיין ממשיכים בטיפול. המחקר השני, שבוצע בשני מרכזים רפואיים גדולים על ידי מומחים ישראלים (ד”ר רוטשטיין, פרופסור הדסה גולדברג־שטרן ופרופסור אורי קרמר), כלל 138 ילדים חולים באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. מתוצאות המחקר עולה כי 45% מהילדים טופלו ברפואה משלימה, ברובם, נוסף על הטיפול הרגיל.
סוג הטיפול שעברו הילדים, לפי סדר שכיחות יורד:
- ברכות וקמיעות
- מגנטים וקריסטלים
- הומאופתיה
- צמחי מרפא
- ויטמינים
- דיקור
- רפלקסולוגיה
- עיסויים
- טיפול קרניו סקראלי
- אוסטאופתיה
- מדיטציה
- ביו-פידבק
כשליש מהילדים החולים דיווחו על שיפור בהתקפים אפילפטיים (בתכיפות, בחומרה ובמשך ההתקף) ברמה של כ-25% . נמצאו הבדלים לא משמעותיים בין סוגי הטיפול השונים, ובין התוצאות המדווחות. רמה כזו של שיפור הוערכה על ידי החוקרים כאפקט הפלצבו, ולא כהוכחה ליעילות הטיפולים.
לסיכום
- רוב הטיפולים הטבעיים או האלטרנטיביים באפילפסיה אינם יעילים.
- טיפולים המקטינים סטרס, כמו טיפולי מגע למיניהם, עשויים בחלק מהמקרים לעזור, כנראה דרך מנגנון של הפחתת הסטרס, אשר באופן כללי מקטינה את תכיפות ההתקפים האפילפטיים.
- טיפולים טבעיים באפילפסיה שצמחו מהרפואה המזרחית עשויים להתגלות כיעילים נגד פרכוסים, בעיקר רפואת צמחי מרפא, שהרי חלק מהתרופות מכילות חומרים שנמצאים גם בחלק מצמחי המרפא.
- ככלל, אין התנגדות לטיפול האלטרנטיבי במחלת הנפילה, בתנאי שלא יופסק הטיפול הקונבנציונאלי שהומלץ על ידי הרופא המטפל.
הבעיה הכי גדולה של חולי אפילפסיה ובני משפחותיהם היא חוסר מידע אודות המחלה ודרכי התמודדות איתה
מן המפגש הראשון עם הנוירולוג ולאורך מהלך המחלה עולות שאלות רבות, החל משאלות בסיסיות, כגון מהו התקף אפילפטי ומהי אפילפסיה, ועד שאלות ספציפיות בנוגע לדרכי אבחנה ואפשרויות טיפול שונות.
חלק גדול מהמידע שנאמר בייעוץ אינו נקלט. בזמן שעובר אתם מתחילים לחפש מידע באינטרנט, ובדרך כלל צוברים חרדה נוספת מרוב מידע (נכון או שגוי), עד שמתקיים מפגש אמיתי עם המומחה שבו אפשר לשאול את כל השאלות הבוערות, ולנסות להרגיע חלק מהחששות.
- האם אפילפסיה יכולה לעבור במקרה שלכם?
- מה אסור ומה מותר לעשות לחולה אפילפסיה? ממה צריך להיזהר?
- איך אפשר לעזור לחולה בזמן ההתקף? איך להגיש עזרה ראשונה?
- מה הטיפול האופטימלי במקרה שלכם?
- מה לעשות כאשר התרופות לא שולטות בהתקפים? מה עוד אפשר לנסות?
- מהן זכויות של חולי אפילפסיה בישראל? מה מגיע לכם מהמוסד לביטוח לאומי ומארגונים אחרים?
מהו גיל החולה? לחצו על הכפתור למטה