מה זה סטטוס אפילפטיקוס (status epilepticus)? מהן הסכנות ומהו הטיפול הדרוש בהתקף אפילפטי ממושך בילדים ובמבוגרים? צפו בראיון עם פרופסור אורי קרמר.
ברוב החולים, התקפים אפילפטיים נמשכים דקות ספורות בלבד. סטטוס אפילפטיקוס הוא מצב שבו התקף אפילפטי נמשך יותר מ-30 דקות או מצב של רצף התקפים שביניהם החולה אינו חוזר להכרה, שנמשכים 30 דקות.
התקף אפילפטי ממושך דורש התערבות רפואית דחופה, בגלל הסיכוי המוגבר להמשך ההתקף יותר מ-60 דקות, דבר העלול לגרום לפגיעה מוחית או אפילו למוות, במקרים נדירים.
מכנים את הסטטוס על שם סוג ההתקף המתמשך – סטטוס קלוני, סטטוס מיוקלוני או סטטוס של ניתוק (סטטוס אפילפטי לא פרכוסי, non-convulsive status epilepticus).
הסיבות לסטטוס אפילפטיקוס
קיימות סיבות רבות לתופעה, אך העיקריות הן:
- מחלות זיהומיות;
- שינויים מטבוליים;
- שינויים בפרוטוקול הטיפול התרופתי, למשל: הורדה במינון.
מה לעשות במקרים של סטטוס אפילפטיקוס?
- ראשית, יש להזמין אמבולנס 5 דקות לאחר תחילת ההתקף או לנסוע לחדר מיון, אם זה אפשרי. התקפים אפילפטיים הנמשכים יותר מ-5 דקות נוטים להימשך ולהפוך לסטטוס אפילפטיקוס (התקף שנמשך יותר מ-30 דקות). לכן חשוב להזעיק עזרה כמה שיותר מוקדם, ולקבל את הטיפול הדרוש. צוות האמבולנס יעניק את העזרה הראשונית, ויביא את החולה למרכז הרפואי הקרוב.
- הטיפול המיידי הוא טיפול בתרופות מקבוצת הבנזודיאזפינים, למשל: דיאזפם או מידזולם.
- המשך הטיפול תלוי בנהלים לטיפול בסטטוס אפילפטיקוס של אותו חדר מיון. הרופאים יכולים להמליץ על טיפול בתרופות קו שני ישירות לווריד, כדי להגיע לרמה יעילה של התרופה בדם במהירות, ולעצור את ההתקפים ואת סכנת הפגיעה המוחית האפשרית. במקרים מסוימים ההתקף נמשך למרות הטיפול, ואז יידרש טיפול אגרסיבי יותר במחלקת טיפול נמרץ, על ידי תרופות קו שלישי, בגלל דיכוי הנשימה יש צורך בהרדמה עקב הצורך בהנשמה.
חשוב לדעת
עבור ילדים ומבוגרים המצויים בסיכון מוגבר להתקפים אפילפטיים ממושכים כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לשימוש באחד מהתכשירים מקבוצת הבנזודיאזפינים, כמו דיאזפם. את התרופות האלה אפשר להחזיק בבית למקרה הצורך. אם התקף אינו נפסק מעצמו לאחר 5 דקות מתחילתו, אפשר להשתמש בתכשיר פעם אחת, ואם אינו עוזר בתוך דקות ספורות, יש להזמין אמבולנס.
במקרים מסוימים, לאחר טיפול מוצלח והשגת שליטה בהתקפים בעקבות אשפוז, ימשיכו להופיע התקפים בימים הבאים. חשוב להבין שכל חולה הוא שונה, והתאמת תרופות נוגדות פרכוסים במינונים המתאימים לחולה מסוים דורשת זמן בניסוי וטעייה. לפעמים נדרשים כמה ניסיונות כדי להגיע לאיזון ולחופש מהתקפים. התהליך של התאמת התרופות עלול להיות מתסכל, בגלל ההתקפים או תופעות הלוואי, אך ההמלצה היא להיות סבלניים, לסמוך על רופאים ולתת להם לעזור לכם.
ילדכם סובל מאפילפסיה?
הספר "אפילפסיה בילדים מא' עד ת'" הוא בשבילכם! הספר דן בכל ההיבטים של המחלה, כולל אבחון מדויק, טיפול תרופתי וטיפולים אחרים, ובבעיות החברתיות והאקדמיות של הילד ושל המתבגר, ובהחלט יכול לתת תשובות להרבה שאלות של הורים. עיקרו של הספר הוא להנגיש את המידע בצורה ברורה המובנת להורים.
החולה מעל גיל 18?
הספר של ד"ר אילן בלט "אפילפסיה במבוגרים" מכיל מידע עדכני אודות סוגי אפילפסיה וההתקפים, טיפולים שונים, כולל מידע אודות ניתוחים חדשניים, דיאטות מיוחדות וטיפול בקנאביס רפואי, מידע מפורט אודות תרופות נוגדות פרכוס ותופעות לוואי האפשריות שלהן, והכי חשוב – עצות שימושיות לחיים עם המחלה.
הספר יוצא לאור בספטמבר 2024. הירשמו עכשיו לרשימת המתנה וקבלו 50% הנחה!