מידע על טרילפטין ועל תופעות לוואי של אוקסקרבזפין (Oxcarbazepine) לטיפול באפילפסיה בילדים ובמבוגרים
(Trileptin), טרילפטל (Trileptal), טרקספין (Trexapin)
שמות מסחריים: טרילפטין (Trileptin), טרילפטל (Trileptal), טרקספין (Trexapin)
תרופה מהדור השני (נכנסה לשימוש בשנת 2000), בעלת יעילות כנגד התקפים מוקדיים לסוגיהם (כולל אלה המתפתחים להתקפים טוניים-קלוניים כלליים).
מנגנון הפעולה העיקרי של Trileptin הוא חסימת תעלות נתרן. טרילפטין נחשבת לדור השני של קארבאמזפין (טגרטול), עם פחות תגובת רגישות יתר ופחות תגובות גומלין בין-תרופתיות. יחד עם זאת היפונתרמיה (hyponatremia, ירידה ברמת הנתרן בדם עקב תסמונת SIADH, הפרשה לא תואמת של הורמון ADH) שכיחה, ומופיעה ב-1-46% מהמטופלים בדרגות חומרה שונות. יש לעקוב אחר רמת הנתרן בדם, ואם היא יורדת יש לנסות קודם כל הגבלת שתייה, כלומר הורדת צריכת הנוזלים הכוללת.
תופעות לוואי של טרילפטין
- עייפות;
- הפרעות קשב;
- בחילות;
- סחרחורות;
- חוסר יציבות;
- כאבי ראש;
- פריחה.
מינון יתר עלול לגרום להרעלה מסכנת חיים, עם שקיעה לתרדמת, דיכוי נשימה וירידת לחץ דם.
במתן כרוני phenobarbital עלולה לגרום לשינויים ברקמת חיבור, אשר עלולים להתבטא כקונטרקטורה ע"ש דופיטרן (Dupuytren's contracture) בגידי כף היד או כ"כתף קפואה".
תרופה זו עוברת פירוק בכבד והנה "משרן אנזימטי" בכבד, מגבירה סיכון לאוסטאופורוזיס (דלדול של העצם), בעלת תגובות-גומלין עם תרופות רבות, גם משפיעה בעצמה על קצב פירוקן וגם מושפעת בעצמה מתרופות אחרות.
מידע חשוב על תרופה Trileptin
התרופה פועלת כ"משרן אנזימטי" בכבד, אם כי במידה פחותה מקארבאמזפין. היא עלולה להגדיל את הסיכון לאוסטאופורוזיס, ויש לה תגובות גומלין עם מספר תרופות אחרות.
אזהרה חשובה: המאמר אינו אמור להחליף את ההתוויות והאזהרות אשר בעלון לצרכן הרשמי.
נכתב ע"י ד"ר אילן בלט, מומחה לאפילפסיה
ילדכם סובל מאפילפסיה?
הספר "אפילפסיה בילדים מא' עד ת'" הוא בשבילכם! הספר דן בכל ההיבטים של המחלה, כולל אבחון מדויק, טיפול תרופתי וטיפולים אחרים, ובבעיות החברתיות והאקדמיות של הילד ושל המתבגר, ובהחלט יכול לתת תשובות להרבה שאלות של הורים. עיקרו של הספר הוא להנגיש את המידע בצורה ברורה המובנת להורים.
החולה מעל גיל 18?
הספר של ד"ר אילן בלט "אפילפסיה במבוגרים" מכיל מידע עדכני אודות סוגי אפילפסיה וההתקפים, טיפולים שונים, כולל מידע אודות ניתוחים חדשניים, דיאטות מיוחדות וטיפול בקנאביס רפואי, מידע מפורט אודות תרופות נוגדות פרכוס ותופעות לוואי האפשריות שלהן, והכי חשוב – עצות שימושיות לחיים עם המחלה.
הספר יוצא לאור בספטמבר 2024. הירשמו עכשיו לרשימת המתנה וקבלו 50% הנחה!