מידע על לומינל, על תופעות לוואי של פנוברביטל לטיפול באפילפסיה בילדים ובמבוגרים. נכתב ע"י ד"ר אילן בלט
פנוברביטל (Phenobarbital)
שמות מסחריים: לומינל (Luminal), פנוברביטון (Phenobarbitone)
לומינל שייכת לקבוצת הברביטורטים (barbiturates), זוהי התרופה נוגדת הפרכוסים הוותיקה ביותר בטיפול בבני אדם (בשימוש משנת 1912).
מנגנון הפעולה של פנוברביטל קשור להגברת פעילות המוליך העצבי המעכב GABA על הקולטן שלו (GABAA receptor) ע"י הארכת משך הזמן שהתעלה היונית לכלור בקולטן זה נותרת פתוחה לאחר ש-GABA מתקשר לקולטן.
לומינל ותרופה בשם פנוברביטון הן בעלות יעילות נגד התקפים מוקדיים והתקפים טוניים-קלוניים כלליים. ניתן גם לתת אותן כהעמסה (מתן מהיר תוך-ורידי) כטיפול בסטטוס אפילפטיקוס, התקף אפילפטי שנמשך יותר משלושים דקות או רצף התקפים שהחולה אינו חוזר להכרה ביניהם, שנמשכים יותר משלושים דקות.
קצב הפינוי של פנוברביטל מהגוף איטי מאד, וניתן ליטול את התרופה פעם ביום. אם מפסיקים ליטול אותה יש לרדת באיטיות רבה במינון. ירידה חדה עלולה לגרום לתופעות גמילה מסוכנות, כולל גם לפרכוסים.
תופעות לוואי של פנוברביטל (לומינל, פנוברביטון)
- סדטיביות (גורמת לישנוניות);
- קוגניטיביות (הפרעה ללמידה, האטת עיבוד הנתונים);
- התנהגותיות (במבוגרים: עצבנות יתר או דיכאון, בילדים: היפראקטיביות;
- תופעות לוואי אידיוסינקרטיות (תפרחת, דיכוי מח עצם, רעילות כבדית) קיימות אך נדירות.
מינון יתר עלול לגרום להרעלה מסכנת חיים, עם שקיעה לתרדמת, דיכוי נשימה וירידת לחץ דם.
במתן כרוני phenobarbital עלולה לגרום לשינויים ברקמת חיבור, אשר עלולים להתבטא כקונטרקטורה ע"ש דופיטרן (Dupuytren's contracture) בגידי כף היד או כ"כתף קפואה".
תרופה זו עוברת פירוק בכבד והנה "משרן אנזימטי" בכבד, מגבירה סיכון לאוסטאופורוזיס (דלדול של העצם), בעלת תגובות-גומלין עם תרופות רבות, גם משפיעה בעצמה על קצב פירוקן וגם מושפעת בעצמה מתרופות אחרות.
פנוברביטל והריון
קיים גם סיכון טרטוגני בהריון, סיכון מוגבר להפרעה בהתפתחות העובר שתגרום למומים עובריים ו/או להפרעות בהתפתחות הקוגניטיבית של הילד לאחר הלידה.
אזהרה חשובה: המאמר אינו אמור להחליף את ההתוויות והאזהרות אשר במפרט התרופה הרשמי.
נכתב ע"י ד"ר אילן בלט, מומחה לאפילפסיה
ילדכם סובל מאפילפסיה?
הספר "אפילפסיה בילדים מא' עד ת'" הוא בשבילכם! הספר דן בכל ההיבטים של המחלה, כולל אבחון מדויק, טיפול תרופתי וטיפולים אחרים, ובבעיות החברתיות והאקדמיות של הילד ושל המתבגר, ובהחלט יכול לתת תשובות להרבה שאלות של הורים. עיקרו של הספר הוא להנגיש את המידע בצורה ברורה המובנת להורים.
החולה מעל גיל 18?
הספר של ד"ר אילן בלט "אפילפסיה במבוגרים" מכיל מידע עדכני אודות סוגי אפילפסיה וההתקפים, טיפולים שונים, כולל מידע אודות ניתוחים חדשניים, דיאטות מיוחדות וטיפול בקנאביס רפואי, מידע מפורט אודות תרופות נוגדות פרכוס ותופעות לוואי האפשריות שלהן, והכי חשוב – עצות שימושיות לחיים עם המחלה.
הספר יוצא לאור בספטמבר 2024. הירשמו עכשיו לרשימת המתנה וקבלו 50% הנחה!