מידע על תרופה קפרה, על תופעות לוואי ועל מינונים של לבטירצטאם לטיפול באפילפסיה
לבטירצטאם (levetiracetam)
שמות מסחריים: קפרה (Keppra), לוותרים (Levetrim), לבטירצטאם דקסל (Levetiracetam Dexcel), לבטירצטאם טבע (לבטירצטאם טבע)
תרופה מהדור השני שנכנסה לשימוש בשנת 1999, המהווה כיום את אחת התרופות נוגדות פרכוס הנפוצים ביותר. היא פותחה בתחילה מתרופה קודמת, פיראצטאם (piracetam), המשווקת באירופה כתרופה "להעצמה קוגניטיבית", ונבדקה להתוויות שכללו דמנציה וחרדה, ללא יעילות. קפרה לא הראתה יעילות ברוב המודלים המשמשים לסריקה ראשונית (screening) של תרופות נוגדות פרכוס חדשות, אך לעומת זאת הראתה יעילות מפתיעה במודל kindling (מתן חוזר של גירויים תת-סיפיים), והוחלט לפתחה להתוויית אפילפסיה.
התוצאות בניסויים הקליניים היו מרשימות, והתרופה אושרה לשימוש. רק מאוחר יותר נמצא שהיא נקשרת לחלבון בשם SV2A, הקשור לשלפוחית הסינפטית המשחררת מוליכים עצביים מקצה האקסון (סיב העצב) אל חלל הסינפסה.
levetiracetam היא תרופה בעלת טווח פעולה רחב כנגד התקפים מוקדיים לסוגיהם והתקפים כלליים. באשר להתקפים מיוקלוניים: בחלק מהמקרים לבטירצטאם יעילה כנגדם, אך לעיתים גם מחמירה אותם.
בתחילת הטיפול ניתן לבצע טיטרציה (טיטור, עלייה במינון עד מינון היעד) מהירה, ואף להתחיל במינון טיפולי החל מהיום הראשון. ניתן גם לתת אותה כהעמסה תוך-ורידית במצבים דחופים וכטיפול בסטטוס אפילפטיקוס.
צפו בראיון עם אפילפטולוג פרופסור אורי קרמר על תרופה Keppra
תופעות לוואי של קפרה
תופעות הלוואי השכיחות הנן בתחום הנפשי וההתנהגותי, ומופיעות ב-7-25% מהמטופלים, בדרך כלל סמוך לתחילת הטיפול או לאחר עלייה במינון.
- עצבנות יתר;
- דיכאון
- פסיכוזה (לעיתים רחוקות);
- עייפות;
- סחרחורת.
לבטירצטאם איננה משרן של פעילות אנזימטית בכבד, רובה (75%) מופרש בשתן ללא שינוי, ואין לה תגובות גומלין עם תרופות אחרות. היא נמצאה בטוחה גם בהריון ובהנקה.
מהו ההבדל בין קפרה (Keppra), לוותרים (Levetrim) או לבטירצטאם דקסל (Levetiracetam Dexcel)?
כל תרופה חדשה יוצאת לשוק כאשר היא תחת פטנט של חברת התרופות שפיתחה אותה, עם שם מותג הצמוד לשם הגנרי (הכימי) של התרופה. לתרופות אלו שם מותג מסחרי שונה, כאשר השם הגנרי של החומר הוא לבטירצטאם (levetiracetam).
יש להתייחס לתכשירים הגנריים כאותה תרופה. טעות נפוצה היא לראות בתרופות הגנריות "חיקוי" או "תחליף" שאינו התרופה המקורית.
אזהרה חשובה: המאמר אינו אמור להחליף את ההתוויות והאזהרות אשר במפרט התרופה הרשמי.
נכתב ע"י ד"ר אילן בלט
הבעיה הכי גדולה של חולי אפילפסיה ובני משפחותיהם היא חוסר מידע אודות המחלה ודרכי התמודדות איתה
מן המפגש הראשון עם הנוירולוג ולאורך מהלך המחלה עולות שאלות רבות, החל משאלות בסיסיות, כגון מהו התקף אפילפטי ומהי אפילפסיה, ועד שאלות ספציפיות בנוגע לדרכי אבחנה ואפשרויות טיפול שונות.
חלק גדול מהמידע שנאמר בייעוץ אינו נקלט. בזמן שעובר אתם מתחילים לחפש מידע באינטרנט, ובדרך כלל צוברים חרדה נוספת מרוב מידע (נכון או שגוי), עד שמתקיים מפגש אמיתי עם המומחה שבו אפשר לשאול את כל השאלות הבוערות, ולנסות להרגיע חלק מהחששות.
- האם אפילפסיה יכולה לעבור במקרה שלכם?
- מה אסור ומה מותר לעשות לחולה אפילפסיה? ממה צריך להיזהר?
- איך אפשר לעזור לחולה בזמן ההתקף? איך להגיש עזרה ראשונה?
- מה הטיפול האופטימלי במקרה שלכם?
- מה לעשות כאשר התרופות לא שולטות בהתקפים? מה עוד אפשר לנסות?
- מהן זכויות של חולי אפילפסיה בישראל? מה מגיע לכם מהמוסד לביטוח לאומי ומארגונים אחרים?
מהו גיל החולה? לחצו על הכפתור למטה