מה באמת אסור לחולי אפילפסיה? ממה צריכים להיזהר ילדים ומבוגרים הסובלים מחלת הכפיון?
עקב ההיתכנות להתקף אפילפטי פתאומי, קיימות כמה אזהרות שכל חולה חייב להכיר. למרות האזהרות, חשוב להבין שרוב הפעילות בחייהם של הילדים או של המבוגרים אינה נפגעת.
כדאי להדגיש שההגבלות קיימות גם אצל חולה אפילפסיה שמחלתו בשליטה (כלומר, הוא מאוזן תרופתית), כל עוד אינו מוגדר כבריא – 5 שנים ללא טיפול וללא התקפים.
ממה צריך להיזהר?
ילדים ומבוגרים עם מחלת הנפילה צריכים להימנע מכל פעילות שעלולה להביא לטראומה רצינית או למוות.
- שהייה במים ללא השגחה
קיימת סכנת טביעה תוך כדי התקף, אם הוא יתרחש במים. קיימים לא מעט מקרים של חולים שטבעו באמבטיה, בבריכה או בים, ולכן קיים איסור להימצא במים ללא השגחה, עקב חשש להתקף ו/או אובדן הכרה. אסור להתרחץ באמבטיה (אלא אם כן היא ריקה ממים), אין מניעה מרחצה לבד במקלחת.
- ספורט
קיימת סכנה ליפול ולהיפצע, אם התקף אפילפטי יקרה בגובה או תוך כדי תנועה. היות שפעילות ספורטיבית היא חשובה לכל ילד ומבוגר ותורמת רבות לבריאות החולה ולמצבו הנפשי, יש לאפשר כל פעילות שאיננה מסוכנת, למשל: ביצוע פעולות עם חבל ביטחון, טיול בהרים תוך הימנעות מהליכה לצד מדרון תלול, וכל ספורט קרקעי שהוא, כולל אומנויות לחימה.
- מצבים של מחסור בשינה
מחסור בשינה הוא אחד מהטריגרים (הסיבות) הידועים והשכיחים להתקף אפילפטי בקרב החולים שאובחנו במחלה. התופעה שכיחה מאוד בקרב אנשים צעירים ונוער, במיוחד בתקופות המבחנים העמוסות או בזמן החופשות. לילדים או למבוגרים חולי אפילפסיה מומלץ לישון מינימום 8-7 שעות בלילה.
- צריכת אלכוהול
אלכוהול הוא טריגר ידוע נוסף להתקפים, לכן מומלץ להימנע משתיית משקאות אלכוהוליים. האיסור הוא לא חד-משמעי, וחלק גדול מהחולים יוכלו להרשות לעצמם כוס יין או בקבוק בירה קטן מדי פעם, בלי לגרום להתקף.
מה אסור לחולי אפילפסיה לאכול ומה מותר?
באינטרנט אפשר למצוא לא מעט המלצות בנוגע לתזונה נכונה לאנשים חולי אפילפסיה. חלק טוענים שאסור לאכול דברים מתוקים, אחרים אומרים להגביל מאכלים חריפים או פחמימות.
אין כנראה משמעות לתזונה, ואפשר לאכול כל דבר שטעים לכם.
דיאטה קטוגנית היא השיטה התזונתית היחידה שמשפיעה על התקפי אפילפסיה ועוזרת לחלק מהחולים, בעיקר בילדים החולים במחלה עמידה לטיפול תרופתי. במבוגרים, דיאטת אטקינס (שונה מהתזונה הקטוגנית, אך בעלת עקרונות דומים) הוכיחה את עצמה כקלה יותר לביצוע. חשוב לציין שאין טעם להתחיל לחפש את תפריטי הדיאטות באינטרנט – הן לא מתאימות לכל אחד, ובכל מקרה נדרש ליווי צמוד של מומחים בתחום.
שאלות שכיחות נוספות
האם מותר לחולי אפילפסיה לטוס?
כן, טיסה לא יכולה לגרום להתקף אפילפטי, אך כדאי לבחור בטיסת יום, כדי להימנע ממצב של מחסור בשינה ושל עייפות מצטברת.
האם מותר לעסוק בספורט מגע, כגון: אִגרוּף, קָרָטֶה ואחרים?
אין צורך להימנע מכל ספורט מגע.
האם צריך להגביל צפייה בטלוויזיה ושימוש בטלפון החכם, כדי להפחית את הסיכויים להופעת התקפים אפילפטיים?
אין בכך צורך. רק כ-5% מהחולים במחלת הכיפיון יחוו התקפים עקב הבהובי אור או תוכנות וסרטים שבהם תחלופה מהירה של צבעים. בדרך כלל, חולי אפילפסיה פוטוסנסיטיבית יודעים מהם המצבים או הגירויים הפוטיים הגורמים אצלם להתקפים. אם לחולה לא היו התקפים עקב שינוי פוטי, הסיכוי שזה יקרה הוא קטן מאוד.
לסיכום
למרות ההגבלות, חשוב לחיות חיים מלאים ככל האפשר. למרות המחלה, ילדים ומבוגרים חולי אפילפסיה צריכים להמשיך להתפתח מבחינה פיזית ומבחינה חברתית. חשוב לעסוק בספורט, ולקחת חלק בפעילויות חברתיות.
ילדכם סובל מאפילפסיה?
הספר "אפילפסיה בילדים מא' עד ת'" הוא בשבילכם! הספר דן בכל ההיבטים של המחלה, כולל אבחון מדויק, טיפול תרופתי וטיפולים אחרים, ובבעיות החברתיות והאקדמיות של הילד ושל המתבגר, ובהחלט יכול לתת תשובות להרבה שאלות של הורים. עיקרו של הספר הוא להנגיש את המידע בצורה ברורה המובנת להורים.
החולה מעל גיל 18?
הספר של ד"ר אילן בלט "אפילפסיה במבוגרים" מכיל מידע עדכני אודות סוגי אפילפסיה וההתקפים, טיפולים שונים, כולל מידע אודות ניתוחים חדשניים, דיאטות מיוחדות וטיפול בקנאביס רפואי, מידע מפורט אודות תרופות נוגדות פרכוס ותופעות לוואי האפשריות שלהן, והכי חשוב – עצות שימושיות לחיים עם המחלה.
הספר יוצא לאור בסוף אוקטובר 2024. הירשמו עכשיו לרשימת המתנה וקבלו 50% הנחה!